keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Hankekokous 28.5.2013

Ensimmäinen varsinainen hankekokous pidettiin 28.5.2013. Hankkeen työryhmässä seurataan hankkeen edistymistä, kommentoidaan ehdotettuja kunnostustoimenpiteitä ja ohjataan suunnittelua. Työryhmässä on mukana myös rahoittajien edustajia, jotka omalta osaltaan valvovat hankkeen edistymistä ja rahan käyttöä.

 
Hankkeen työryhmän jäsenet

Moisionlammen suojeluyhdistys Tero Tiensuu
Moisionlammen suojeluyhdistys Mikko Hyvönen
Moisionlammen suojeluyhdistys Taneli Tuokkola
Moisionlammen suojeluyhdistys Arto Paasovaara
Moisionlammen suojeluyhdistys Laura Aho
Lohilantie 7 asukasyhdistys Jarmo Hankela
Lohilantie 7 asukasyhdistys Vesa Kallio
ELY-keskus Tapio Meisalmi
Kuokkalan-Kuljun osakaskunta Hannu Kivelä
Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys Heikki Holsti
Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys/vara Olli Piiroinen
Lempäälän kunta Kati Skippari
Lempäälän kunta Tiia Levonmaa
Lempäälän kunta Pirkko Saarinen
Ympäristötekniikan Insinööritoimisto Jami Aho Jami Aho
 

Kokouksessa käytiin läpi hankesuunnitelmaa ja jo tehtyjä maastotutkimuksia sekä keskusteltiin alustavasti eri toimenpiteistä. Kokouksessa esitettyyn materiaaliin pääset tästä. Työ jatkuu nyt luonnossuunnitelmien valmistelulla. Luonnosten suunnitteluvaiheessa pyritään keräämään ideoita ja toiveita alueen asukkailta, vesialueen omistajalta ja Lempäälän kunnalta.


sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Luontokeitaassa riittää vilskettä

Tänä aamuna viiden maissa Moisionlammen itäpuolen koivikossa piipahti peura tutkailemassa ympäristöä. Otus oli ihan kookkaan kokoinen ja hieman piti itselleni uskotella, että näky oli tosi. Peura näytti olevan yksin liikenteessä. Vierailu lammen rannalla oli lyhyt ja se jatkoi matkaansa takaisin lammen alapuolen koivikkoon. Sattuiko kukaan muu näkemään peuraa?
 
Aiemmin keväällä Moisionjoen reunalla on illan hämärässä nähty liikkuvan kaksi supikoiraa.
 
Lisäksi lammen päällä on muutamaan otteeseen liidellyt jokin haukkalaji. Yleensä liitely on päättynyt takaa-ajoon varisten toimesta. Onko joku tunnistanut kyseisen lajin?
 
Kuva otettu lammen rannalla 29.4.
 
Vilskettä siis näyttää riittävän. Laittakaahan kommenttikenttään viestiä, mitä muita mielenkiintoisia lajeja olette nähneet lammen ja joen lähimaastossa.

Pohjatiedon keräystä suunnitelmaa varten

Toukokuun alkupuoliskolla mitattiin Moisionjoen uomaa Ympäristötekniikan Insinööritoimisto Jami Ahon toimesta. Myös hankkeen projektipäällikkö Tero Tiensuu oli talkoolaisena mukana. 
 
Mittauspäivänä oli sateinen ja kolea keli. Kuvassa hankkeen projektipäällikkö Tero Tiensuu.

Mittausten tavoitteena oli kartoittaa alueita, joissa voitaisiin palauttaa meanderointia ja soveltaa luonnonmukaisen perkauksen periaatteita. Lisäksi etsittiin kalataloudellisia ruoppauskohteita, joita löytyikin muutama. Taimenille voitaisiin perustaa mm. soraikkoja kutupaikoiksi.
 
Tutkittava alue ulottui Myllykosken alapuolelta Tampereentiehen saakka. Käytössä oli tarkkuus gps-mittari, jolla voi määrittää sijainnin ja korkeuden 2 cm tarkkuudella. Joen pohjan poikkileikkaukset mitattiin 50-70 m välein, jotta nähdään uoman koko ja muoto sekä voidaan laskea veden syvyys ja virtausnopeudet.
 
Moisionjoen uomaa.
Vesurille oli käyttöä.


Moisionlammen pohjoispuolen silta.


Veneen ohjaksissa Jami Aho.

"Liikuimme tutkimusveneellä, jolle piti raivata kulkuväylä paikka paikoin vesuria käyttäen. Vesi oli vielä riittävän korkealla, jotta päästiin myös lammen osmankäämistön läpi. Liejua oli lammessa puolireiteen asti", kertoi Jami Aho. Samalla tuli siis kartoitettua paikkoja, joita pitää raivata melontareittiä varten.
 
Lampi on mitattu jo aikaisemmin talvella. Tuolloin lietteen syvyys heti rantakoivikon vierestä mitattuna oli 9-10 m, jonka jälkeen vasta löytyy kova moreenipohja. Lammesta otettiin sedimenttinäyte, josta tutkitaan raskasmetallit ja ravinnepitoisuudet. Täten selviää lietteen soveltuvuus viljelykäyttöön. Lammen ruoppauksella on tarkoitus saada vesisyvyyttä 1-2 m, eli kaikkea lietettä ei ole tarkoitus poistaa. Pohjapadolla voitaisiin mahdollisesti nostaa vielä vähän veden korkeutta lammessa, mutta se selviää suunnittelun edetessä.
 


Moisionlammen alapuolella.



 
Seitsemän tunnin mittaustyö päätöksessä ja siltä myös vene näyttää.